Bring your own device

projectweek leuke mix meisjes klein

Metis biedt onderwijs dat onafhankelijk is van tijd en plaats door het gebruik van de nieuwste digitale leermethoden. Leerlingen nemen hun eigen device mee naar school, bij voorkeur een laptop.  Houd er rekening mee dat MacBooks en tablets niet te gebruiken zijn met bepaalde applicaties zoals de Cito software waarmee examens worden afgenomen.

Op het MML is een kwalitatief hoogstaand en beveiligd wifinetwerk aanwezig en de leerling heeft via de eigen laptop toegang tot internet en softwarepakketten van het MML.

Ouders dienen zelf voor een laptop voor de leerling te zorgen. Daarmee kunnen de leerlingen ook buiten schooltijden digitaal opdrachten maken of communiceren met hun mentor of docent.

Hieronder krijgt u meer informatie over de laptop en de ondersteuning die wij bieden op school. 

 

NB Voor de Coderclass adviseren we een laptop met iets meer capaciteiten, lees meer.. 

 

Welke laptop?

De minimale eisen aan de laptop zijn: Processor Intel® Core™ i3, 4 GB intern geheugen, 320 GB harde schijf, WLAN-kaart a/b/n (deze dient WPA2 Enterprise/802.1X te ondersteunen), een webcam en een accuduur van minimaal 4 uur.

 

Nog beter is een laptop met processor Intel® Core™ i5 of hoger, 8 GB intern geheugen, 128 GB SSD (Solid State Drive) harde schijf, Cardreader, WLAN-kaart a/b/n (deze dient WPA2 Enterprise/802.1X te ondersteunen), webcam en een accuduur van minimaal 4 uur. 

 

Welke software?

De laptop dient bij voorkeur voorzien te zijn van Windows 10. Windows 7 of 8.1 als besturingssysteem is ook mogelijk.

Op de laptop dient een virusscanner geinstalleerd te zijn, bijv.  AVG, Avira, Panda of Forticlient). Van deze software zijn gratis versies te downloaden.

Een volledige versie van Microsoft Office 2016 is voor de leerling gratis te installeren op 5 eigen apparaten via de Office 365 portal van het MML.

Indien de leerling met een andere dan hierboven genoemde laptop of met een tablet komt, kan bepaalde benodigde software mogelijk niet gebruikt worden. Let op: tijdens examenperiodes dient de leerling sowieso de beschikking te hebben over een Windows laptop vanwege landelijk gebruikte toetsingssoftware.

 

Office 365 licentie

De leerling krijgt een account in de MSA Office 365-omgeving (MSA staat voor Montessori Scholengemeenschap Amsterdam). Behalve een mailadres heeft hij/zij dan de beschikking over een OneDrive met een opslagruimte van 1 Terabyte en diverse gratis apps.

Via de Office 365 portal van de MSA kan een leerling tevens 5 keer een gratis installatie van de volledige Microsoft Office suite op eigen apparaten (de laptop bijvoorbeeld) uitvoeren. De licentie blijft geldig zolang de leerling ingeschreven staat op het MML of een andere MSA school.

 

Opgeladen laptop

In de lokalen zijn geen stroomvoorzieningen (meer). In de leerlingkluizen zit alleen een usb-aansluiting voor het opladen van mobiele telefoons. Houd u er dus rekening mee dat u een laptop aanschaft waarvan de accu lang genoeg meegaat. Leerlingen hebben zelf ook een verantwoordelijkheid in het verbruik van de accu tijdens de pauzes.

 

Verzekering

De eigen laptop mag uiteraard mee naar huis. Indien de laptop op school blijft, is deze niet verzekerd.

 

Korting bij de aanschaf van software

Leerlingen van het MML kunnen zeer voordelig software bestellen via SLIM. Een handleiding voor het bestellen bij Slim vindt u hier. (Deze handleiding is op 19 juli 2018 geüpdatet). 

Voor het inloggen bij Slim.nl maken leerlingen gebruik van de inloggegevens van het leerlingvolgsysteem Magister. Men kan dus pas bestellen via Slim als de inlogcode voor Magister bekend is. Nieuwe leerlingen krijgen deze in de zomervakantie per post thuisgestuurd. Informatie over Magister vindt u elders op deze websiste: klik hier. Nieuwe leerlingen krijgen op de kennismakingsmiddag informatie over inloggen bij Slim.nl. 

 

Welke ondersteuning wordt geboden?

Indien er een hardware storing is lost de leerling of ouder/verzorger deze zelf op of zorgt hij/zij zelf voor een vervangende laptop.

Indien de laptop van de leerling gecrashed is (bv. door teveel onnodige installaties/rommel) draagt de leerling zelf zorg voor een nieuwe installatie van besturingssysteem en benodigde software.

Systeembeheer biedt leerlingen met een eigen laptop ondersteuning op de volgende gebieden:  

-     wachtwoordbeheer

-     problemen met de wifiverbinding

Leerlingen kunnen op de Mauritskade dagelijks tijdens de pauzes bij systeembeheer terecht met vragen en voor advies. Op locatie Tweede Oosterparkstraat is elke woensdag- en vrijdagochtend een systeembeheerder aanwezig.

 

Het ICT protocol

Metis heeft een modern en stabiel wifi netwerk. Om ervoor te zorgen dat iedereen goed gebruik kan maken van dit netwerk, houden we ons aan bepaalde afspraken. Deze afspraken staan in het MSA-ICT-protocol. Voordat uw kind gebruik kan maken van het wifi netwerk, dient dit protocol door u en uw kind ondertekend te worden. U krijgt dit protocol bij inschrijving, maar het is ook hier te vinden. 

 

Financiële ondersteuning

Ouder(s)/verzorger(s) met een laag inkomen kunnen via de gemeente Amsterdam een laptop aanschaffen. Informatie hierover is te vinden op de speciale website.