Arnon Grunberg

grunberg

 

In december bezocht schrijver en wereldburger Arnon Grunberg het MML voor een vraaggesprek met onze 5V- en 6V-leerlingen.

Na een interessant bezoek van deze schrijver enkele jaren geleden had hij beloofd nog eens terug te komen op onze school. Gelukkig had hij nu in zijn drukke bestaan tijd om onze school weer met een bezoek te vereren.

De leerlingen hadden zich voorbereid op het bezoek door zowel fictie- als non-fictie-werk van Grunberg te lezen, beeldmateriaal en interviews te bekijken en zelf ook aan de slag te gaan met het genre van de column en de Voetnoot, Grunbergs dagelijkse opiniestukje in De Volkskrant.

De vragen die ze tijdens deze lessen bedacht hadden, konden zij afvuren op de auteur, die tegenwoordig vooral in New York woont. Zo kregen we antwoord op vragen over zijn oeuvre: Tirza is misschien het bestverkocht, maar in Onze oom zitten zijn favoriete stukken, al is hij vooral tevreden met het boek over een Zuid-Limburgse brandweerman waar hij nu aan werkt. We leerden ook dat een roman voor Grunberg is als een brief aan vrienden, heel intiem. En een goede tip voor aankomende schrijvers gaf hij: veel lezen! (Dat kunnen we als sectie Nederlands natuurlijk alleen maar beamen.)

Er werden daarnaast diepzinnige vragen gesteld over waarheidsvinding in fictie (bestaat dat en zo ja, hoe dan?), het laten zien van persoonlijke emoties in het openbaar en in fictief werk en het verschil tussen toneelteksten en romans. Natuurlijk sprak Grunberg ook over de actualiteit, het leven in de VS onder Trump en de spanningen in het Midden-Oosten. Wellicht dat een van de leerlingen er nog voor heeft gezorgd dat Grunberg binnenkort voor het eerst in het Duits zal publiceren, een taal waar hij zich ook erg in thuis voelt.

Na meer dan een uur geboeid geluisterd te hebben was het helaas toch tijd om afscheid te nemen van deze bijzonder sympathieke auteur, al hadden we nog wel even door kunnen gaan. Grunberg kondigde aan volgend jaar een soort sabbatical te nemen waarin hij alleen gaat schrijven en geen andere bezigheden zal ondernemen. We hopen dat hij daarna nog eens op het MML wil komen om te vertellen over zijn werk, zijn genuanceerde opvattingen en boeiende leven.