Rijk naar EYDC

Rijk EPCA

Lees hier het verslag van Rijk uit 6 vwo, die deelnam aan de de internationale rondes van de EYDC.

Vorige week zaterdag reisde ik, op uitnodiging van de Europese federatie voor petrochemicaliën, af naar Berlijn om deel te nemen aan de Europese ronde van de European Youth Debating competition en de EPCA: de jaarlijkse bijeenkomst van bedrijven binnen de petrochemische industrie (alle bedrijven die zich bezighouden met de ontginning of verwerking van aardolie). Daarbij waren opvallend veel Nederlanders aanwezig: Zo sprak ik met de manager van de Rotterdamse haven en een manager bij DeVos logistiek.


De 4 dagen van de EPCA waren intensief, en bestonden uit een breed scala aan activiteiten. Zo werd er naast fel gedebatteerd ook lekker gegeten, woonde ik diverse paneldiscussies bij (van diversiteit van de workforce tot modernisering van de productieketen) en kregen we een heuse bustour over de geschiedenis van Berlijn (iets wat meneer Boon gelukkig zou moeten stemmen. De paneldiscussies werden geleid door mensen als April Rinne (lid van het World Economic Forum) en Martin Wolf (hoofdeconoom bij de Financial Times). Ik had ook de eer met al de mensen te mogen kletsen.


Bij het debat waren deelnemers uit 7 landen aanwezig. Zo is er een goede band ontstaan met Pau (die Spanje vertegenwoordigde maar zich introduceerde als zijnde Catalaans) en waren er goede gesprekken met de Turkse Ilsu en de Duitse Henning. De gesprekken aan tafel waren doorgaans fel, maar respectvol en altijd over belangrijke onderwerpen: van gerrymandering in Londen tot het nut van de NAVO met Trump aan de macht. Het hoogtepunt van de EPCA kwam voor mij tijdens de lunch op dinsdag die de afsluiting van de EPCA inluidde. Bij deze lunch was de secretaris-generaal van de VN, Ban-Ki Moon aanwezig. En ik had de eer om hem - als enige uit de zaal - een vraag te stellen! Na lang nadenken heb ik een vraag gesteld over de economische vooruitgang in Afrika, en hoe zowel landen als petrochemische organisaties hun bijdrage kunnen leveren aan de vredige democratisering van deze landen (zoals Oeganda, waar ‘onze’ waterput staat!). Zijn antwoord was lang van stof, maar riep de heren in de zaal wel op tot actie. En zo hoort het. Een ware wereldburger.

Rijk EPCA groep

Rijk EPCA 3